WK 1962 Chili

Teams 16
Wedstrijden 32
Doelpunten 89
Spelers 249
Stadions 4
Toeschouwers 899.074
Winnaar Brazilië
Verliezend finalist Tsjechoslowakije
Derde plaats Chili
Vierde plaats Joegoslavië
Topscorer
Florian Albert (Hon), Valentin Ivanov (Sov), Drazen Jerkovic (Joe), Leonel Sanchez (Chl), Vavá (Bra), Garrincha (Bra). Allen vier goals.

chili_1962 Zo sprankelend als het WK 1958 was, zo droevig was het kijkspel op het WK 1962 in Chili. Dat het zevende wereldkampioenschap in de historie werd toegewezen aan het arme Zuid-Amerikaanse land, had alles te maken met de grootste aardbeving ooit die Chili in mei 1960 opschrikte en aan vijfduizend mensen het leven kostte. ‘We hebben niets meer, dus moeten we het WK krijgen’, was de uitspraak van de Chileense bondsvoorzitter Carlos Dittborn. De Chilenen kregen alle lof voor de organisatie van het evenement, maar hadden helaas geen invloed op de defensieve en vaak geweldadige speelstijl van veel ploegen.

Dieptepunt in dat opzicht was het duel tussen het gastland en Italië, dat ontaardde in een beschamende schop- en knokpartij. Regerend kampioen Brazilië trad met nagenoeg hetzelfde elftal aan als vier jaar eerder in Zweden. Grote aderlating voor de titelhouder was echter het vroegtijdig uitvallen van sterspeler Pelé. Door de onnavolgbare dribbels en doelpunten van Garrincha prolongeerden de Brazilianen echter als eerste land hun wereldtitel door in de finale Tsjechoslowakije met 3-1 te kloppen.

Nederland deed niet mee.