WK 1966 Engeland

Teams 16
Wedstrijden 32
Doelpunten 89
Spelers 253
Stadions 8
Toeschouwers 1.635.000
Winnaar Engeland
Verliezend finalist West-Duitsland
Derde plaats Portugal
Vierde plaats Sovjet-Unie
Topscorer Eusebio (Por, 9 goals)

engeland_1966In 1966 kwam het wereldkampioenschap naar de bakermat van het voetbal: Engeland. Voor het eerst in de historie deed de marketing rond het mondiale evenement zijn intrede: er werd een mascotte en een officieel logo ontworpen. Ook was er ophef rond de wereldbeker, de Jules Rimet Cup, die in de aanloop naar het toernooi werd gestolen en een week later weer opdook in Zuid-Londen door speurwerk van de hond Pickles.

Op sportief gebied waren er talloze verassingen. Zo sneuvelde Brazilië al tijdens de groepsfase en behaalde Noord-Korea een sensationele overwinning op Italië (1-0), een van de grootste stunts in de WK-historie. Ook Portugal, dat debuteerde op een WK, zorgde met aanvallend voetbal voor opwinding en had in Eusebio zijn absolute uitblinker (negen goals).

Gastland Engeland imponeerde eveneens en won in een onvergetelijke eindstrijd met 4-2 van West-Duitsland. Over het cruciale derde doelpunt van Geoff Hurst – de 3-2 in de verlenging – werd lange tijd heftig gediscussieerd. De bal stuitte via de onderkant van de lat net over of vóór de doellijn en werd door de Zwitserse scheidsrechter Gottfried Dienst bestempeld als een geldig doelpunt. Jaren later bleek uit studies en videoanalyses dat de bal van Hurst juist níet volledig de doellijn was gepasseerd.engeland_1966

Nederland deed niet mee.