WK 1978 Argentinië

Teams 16
Wedstrijden 38
Doelpunten 102
Spelers 278
Stadions 7
Toeschouwers 1.550.424
Winnaar Argentinië
Verliezend finalist Nederland
Derde plaats Brazilië
Vierde plaats Italië
Topscorer Mario Kempes (Arg, 6 goals)

 

argentine_1978Het elfde WK had plaats in Argentinië, dat destijds geregeerd werd door generaal Videla en in politiek opzicht al een tijdje negatief in de publiciteit stond. Het WK 1978 kreeg in veel landen – vooral in Nederland – heel wat kritiek te verduren omdat het regime regelmatig de mensenrechten schond en de militaire junta er alles aan deed het Zuid-Amerikaanse land via het voetbal een positief imago te geven.

De FIFA voerde tijdens dit WK voor het eerst de strafschoppenreeks in om tijdens de knock out-fase wedstrijden te laten beslissen die na 120 minuten voetbal in een gelijkspel waren geëindigd. De maatregel hoefde in Argentinië echter nog niet te worden toegepast. Op sportief vlak bracht regerend wereldkampioen West-Duitsland het er zonder Beckenbauer weinig van terecht en kende Nederland, verliezend finalist in 1974, zonder de afwezige Cruijff een matige start. Oranje groeide echter in het toernooi en plaatste zich door een cruciale zege op Italië (2-1) voor de eindstrijd.

Daarin was het gastland de tegenstander. De ploeg van bondscoach Cesar Luis Menotti had zich op controversiële wijze geplaatst voor de eindstrijd. In de laatste wedstrijd van de tweede groepsfase moesten de Argentijnen met ruime cijfers winnen van Peru om Brazilië achter zich te houden. Het land slaagde daar met opvallend gemak in. Vooral na rust lieten de Peruvianen zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden met een 6-0 nederlaag als gevolg. Dat bij Peru de in Argentinië geboren doelman Ramón Quiroga onder de lat stond, deed de stroom aan geruchten over omkoping alleen maar toenemen. Bewijzen daarvoor zijn nooit gevonden. In de finale versloeg Argentinië het Nederlands elftal na verlenging met 3-1 om zich voor het eerst tot ’s werelds beste te kronen.

Nederland deed mee en speelde de volgende wedstrijden:

 • WK 1978 – Argentinië
  Eerste ronde:
 • Nederland – Iran 3-0
 • Nederland – Peru 0-0
 • Nederland – Schotland 2-3
  Tweede ronde:
 • Nederland – Oostenrijk 5-1
 • Nederland – West-Duitsland 2-2
 • Nederland – Italië 2-1
  Finale:
 • Nederland – Argentinië 1-3 na verlenging