WK 1982 Spanje

Teams 24
Wedstrijden 52
Doelpunten 146
Spelers 396
Stadions 17
Toeschouwers 2.109.723
Winnaar Italië
Verliezend finalist West-Duitsland
Derde plaats Polen
Vierde plaats Frankrijk
Topscorer Paolo Rossi (Ita, 6 goals)    

spanje_1982Bij het twaalfde WK in de historie namen voor het eerst 24 ploegen deel aan de strijd om de wereldtitel. Het toernooi in Spanje kende vijf debutanten: Nieuw-Zeeland, Koeweit, Honduras, Algerije en Kameroen. Sinds het WK 1934 in Italië (tien debutanten) was het aantal nieuwkomers niet meer zo hoog geweest als in 1982. Ook bijzonder: voor het toernooi werden liefst zeventien (!) stadions gebruikt, destijds een record in de WK-historie. In sommige voetbaltempels waren de bouwwerkzaamheden op de dag van de eerste wedstrijden nog niet eens afgerond.

Het WK in Spanje kende enkele bijzondere duels en momenten. Zo werd de Noord-Ier Norman Whiteside met zeventien jaar en 41 dagen de jongste speler ooit in de WK-historie en leverden West-Duitsland en Oostenrijk een schandalige wedstrijd af. Met een beschamende parodie op voetbal hielden beide landen in hun laatse, onderlinge groepswedstrijd Algerije, dat een dag eerder al zijn laatste groepsduel had afgewerkt, achter zich. De Duitsers wonnen met 1-0 door een vroeg doelpunt van Horst Hrubesch, een resultaat dat voor zowel West-Duitsland als Oostenrijk genoeg was voor plaatsing voor de tweede ronde. Na het doelpunt van Hrubesch schoven beide ploegen elkaar tachtig minuten risicoloos de bal toe.

In het oog sprong ook de harde overtreding van de West-Duitse doelman Harald Schumacher op de Fransman Patrick Batiston. De wereld sprak er schande van, maar de keeper kreeg er slechts de gele kaart voor. Ploeg van het toernooi was Italië, dat in Paolo Rossi zijn absolute ster had. De aanvaller was na een schorsing van twee jaar wegens betrokkenheid bij een omkoopschandaal nog maar net terug bij de nationale ploeg en groeide met zes doelpunten uit tot topscorer van het toernooi. Italië veroverde in de finale tegen West-Duitsland (3-1 zege) zijn derde wereldtitel.

Nederland deed niet mee.