WK 1986 Mexico

Teams 24
Wedstrijden 52
Doelpunten 132
Spelers 413
Stadions 12
Toeschouwers 2.393.331
Winnaar Argentinië
Verliezend finalist West-Duitsland
Derde plaats Frankrijk
Vierde plaats België
Topscorer Gary Lineker (Eng, 6 goals)

mexico_1986Aanvankelijk had de FIFA Colombia aangewezen voor het dertiende WK in de historie, maar vanwege de slechte economische situatie in dat land besloot de werelvoetbalbond de organisatie te verplaatsen naar Mexico. Het Midden-Amerikaans land werd tien maanden vóór de start van het toernooi nog wel getroffen door een zware aardbeving. Omdat de stadions intact waren gebleven kon het evenement gewoon doorgaan.

Voor het WK 1986 gold een andere competitie-opzet dan tijdens de voorgaande WK’s. In plaats van een tweede groepsfase zoals op de toernooien van 1974, 1978 en 1982 koos de FIFA nu voor een knock-outfase na de groepsfase. De zes groepswinnaars en de nummers twee zouden zich samen met de vier beste nummers drie voor de achtste finale plaatsen. De wedstrijden in Mexico werden gespeeld onder hoge temperaturen en op grote hoogten. Ook de aanvangstijden van de wedstrijden – 12.00 uur en 16.00 uur – waren niet optimaal voor de spelers, maar wel voor de miljoenen tv-kijkers.

Tijdens het toernooi in Mexico ontpopten België, Sovjet-Unie, Frankrijk en Denemarken zich als smaakmakers, maar dé absolute hoofdrol was weggelegd voor Diego Armando Maradona. De Argentijnse dribbelkoning loodste zijn ploeg met doelpunten en assists op onnavolgbare wijze naar de wereldtitel (3-2 zege in de finale op West-Duitsland). Zijn doelpunten in het duel met Engeland, een onbestrafte handsbal én een oogstrelende en doeltreffende solo, staan bij alle voetballiefhebbers voor eeuwig op het netvlies gebrand.

Nederland deed niet mee.