WK 1990 Italie

Teams 24
Wedstrijden 52
Doelpunten 115
Spelers 414
Stadions 12
Toeschouwers 2.516.348
Winnaar West-Duitsland
Verliezend finalist Argentinië
Derde plaats Italië
Vierde plaats Engeland
Topscorer Salvatore Schillaci (Ita, 6 goals)

italie_1990Italië was na Mexico (1950 en 1970) het tweede land dat het WK voor de tweede keer kreeg toegewezen, in navolging van de editie in 1934. De Italianen zorgden voor fraaie stadions met een heerlijke voetbalsfeer, maar helaas waren de deelnemende teams vooral defensief ingesteld. Zelfs het altijd swingende Brazilië blonk uit in risicoloos en onaantrekkelijk voetbal. Dat resulteerde in het WK met de minste doelpunten tot dan toe.

De openingswedstrijd van het toernooi bracht meteen een daverende stunt. Kameroen was op 8 juni in Milaan met 1-0 te sterk voor regerend wereldkampioen Argentinië. De Afrikanen, met de oude smaakmaker Roger Milla in de gelederen, zouden uiteindelijk pas in de kwartfinale stranden tegen Engeland.

Het WK 1990 was het toernooi van de vertrouwde gezichten. Alle voorgaande wereldkampioenen waren van de partij en overleefden stuk voor stuk de groepsfase. De twee halve finales gingen tussen vier van de vijf beste ploegen op de eeuwige WK-ranglijst van dat moment: Italië, Argentinië, West-Duitsland en Engeland. Uiteindelijk zegevierde de Duitsers in de finale door met 1-0 te winnen van Argentinië.

Voor Nederland, dat aan het WK deelnam als regerend Europees kampioen, werd de eindronde een grote teleurstelling. Zonder ook maar een groepsduel te winnen (drie gelijke spelen) plaatste Oranje zich weliswaar voor de achtste finale, maar daarin was West-Duitsland met 2-1 te sterk. De sterren van 1988, Marco van Basten en Ruud Gullit, waren onzichtbaar. Van Basten bleef het hele toernooi droog staan, terwijl Gullit worstelde met zijn vorm.

Nederland deed mee en speelde de volgende wedstrijden:

  • WK 1990 – Italië
    Eerste ronde:
  • Nederland – Egypte 1-1
  • Nederland – Engeland 0-0
  • Nederland – Ierland 1-1
    Achtste finale:
  • Nederland – West-Duitsland 1-2