WK 1998 Frankrijk

Teams 32
Wedstrijden 64
Doelpunten 171
Spelers 573
Stadions 10
Toeschouwers 2.785.100
Winnaar Frankrijk
Verliezend finalist Brazilië
Derde plaats Kroatië
Vierde plaats Nederland
Topscorer Davor Suker (Kro, 6 goals)

france_1998Na zestig jaar was Frankrijk opnieuw gastheer van het WK. Op het WK 1998 was er voor het eerst in de geschiedenis plaats voor 32 deelnemers. Dat betekende dat er tijdens de kwalificatiecampagne voor het toernooi wereldwijd liefst 174 landen op jacht gingen naar een WK-ticket. De uitbreiding van het deelnemersveld had tot gevolg dat alleen de nummers één en twee in de groepsfase zich zouden plaatsen voor de knock-outfase van het toernooi.

De verwachtingen in het gastland van de prestaties van de nationale ploeg waren hooggespannen, maar De Haantjes gingen niet ten onder aan de druk. Gesteund door een solide defensie en met de geniale spelmaker Zinedine Zidane als motor bereikte de Franse ploeg van bondscoach Aimet Jacquet glansrijk de finale, waarin het Brazilië (zonder het plotseling ziek geworden supertalent Ronaldo) op zijn grootste WK-nederlaag ooit trakteerde (3-0). Frankrijk, een ploeg met veel Noord-Afrikaanse migranten, was voor het eerst ’s werelds beste.

Het WK 1998 in Frankrijk was geen onvergetelijk toernooi, maar werd wel hoger aangeslagen dan het WK 1990 en zelfs het WK 1994. De wedstrijden hadden een opener karakter en bovendien was er meer drama. Zoals in de boeiende achtste finale tussen Engeland en Argentinië (2-2), met een fraai doelpunt van Michael Owen en een rode kaart voor David Beckham.

Behalve Frankrijk viel debutant Kroatië in positieve zin op. De nieuwe Europese natie veroverde, mede dankzij zes goals van topschutter Davor Suker, de derde plaats door de troostfinale tegen Nederland met 2-1 te winnen. Oranje was in Frankrijk dicht bij zijn derde WK-finale, maar strandde in de halve finale na strafschoppen op Brazilië.

Nederland deed mee en speelde de volgende wedstrijden:

 • WK 1998 – Frankrijk
  Eerste ronde:
 • Nederland – België 0-0
 • Nederland – Zuid-Korea 5-0
 • Nederland – Mexico 2-2Achtste finale:
 • Nederland – Joegoslavië 2-1
  Kwartfinale:
 • Nederland – Argentinië 2-1
  Halve finale:
 • Nederland – Brazilië 1-1 (n.p. 3-5)
  Troostfinale:
 • Nederland – Kroatië 1-2