WK 2006 Duitsland

Teams 32
Wedstrijden 64
Doelpunten 147
Spelers 598
Stadions 12
Toeschouwers 3.359.439
Winnaar Italië
Verliezend finalist Frankrijk
Derde plaats Duitsland
Vierde plaats Portugal
Topscorer Miroslav Klose (Dui, 5 goals)

duitsland_2006Het achttiende WK in de historie werd toegewezen aan Duitsland, dat het toernooi massaal omarmde en er qua organisatie en beleving een schitterend evenement van maakte. In de stadions sprak het voetbal vooral in de groepsfase tot de verbeelding, met de doelpuntrijke openingswedstrijd tussen het gastland en Costa Rica (4-2) als smakelijk voorafje.

Bij het achttiende WK werd de Golden Goal afgeschaft en besloot de FIFA voor de wedstrijden met een gelijke stand na negentig minuten in de knock-outfase gewoon weer tot een optie met twee keer vijftien minuten verlenging en een strafschoppenreeks. Ook was de regerend wereldkampioen niet langer meer verzekerd van een startbewijs, zodat Brazilië aan de bak moest in de zware Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks.

Het WK in Duitsland was het WK van de gevestigde orde. De zes bovenste landen op de eeuwige WK-ranglijst maakten deel uit van de laatste acht ploegen in de eindronde. Sinds 1982 bereikten slechts vijf verschillende landen de eindstrijd: Duitsland (vier keer), Brazilië (drie), Italië (drie), Argentinië (twee) en Frankrijk (twee) verdeelden de finaleplaatsen van de zeven meest recente toernooien.

De finale van het WK 2006 tussen Frankrijk en Italië zal nog lang herinnerd worden vanwege het incident tussen de Franse spelbepaler Zinedine Zidane en de Italiaanse verdediger Marco Materazzi. Beide spelers hadden in de eindstrijd (1-1) gescoord en hadden met hun gedrag doorslaggevende invloed op het uiteindelijke verloop van de kraker.

Tien minuten vóór het einde van de verlenging gaf Zidane Materazzi een ordinaire kopstoot op het lichaam, nadat de Italiaan hem beledigd had. De rode kaart voor de Fransman maakte een abrupt einde aan zijn loopbaan. De Fransen verloren de finale uiteindelijk na strafschoppen van de Italianen, die na drie eerdere mislukte pogingen nu wel een penaltyreeks met goed gevolg afsloten en zich voor de vierde keer in de historie tot wereldkampioen kroonden.

Nederland deed uiteraard mee en speelde de volgende wedstrijden:

     Groepwedstrijden

  • Servie/mont- Nederland 0-1

  • Nederland – Ivoorkust 2-1

  • Nederalnd – Argentinie 0-0

     Achtste finales

  • Portugal – Nederland  0-1